Проект „Различните“ деца на България

Проект „Различните“ деца на България

„Различните” деца на България е един личен фотопроект, създаден от Анна Йончева, майка на две деца без увреждания. Основната му цел е, чрез снимки да покаже онези деца, които все още са невидими за голяма част от обществото. Тези, които рядко са в детската градина! Рядко са в училище! Рядко са на детската площадка…

Идеята за него тръгва след непрятна за нея случка на детската площадка, когато съученик на дъщеря й се опитва да я убеди да не играе с дете в инвалидна количка.

„Миналата година бяхме с дъщеря ми в кварталната градинка. Приближи се дете в инвалидна количка на възраст около 10г. Повечето деца веднага насядаха около нея и започнаха да й говорят. Тя им казваше колко обича да гледа другите да играят, смееха се. Беше много хубаво и много тъжно. Тогава дойде приятел на дъщеря ми, дръпна я и я попита: „Как можеш да говориш с нея? Тя е болна. Ще те зарази с болести. И после ти ще ги предадеш на нас…“ Ядосах се. После ми стана тъжно – за детето, за родителите му. В България се знае твърде малко за децата с увреждания и обикновено хората се страхуват от това, което не разбират. Реших, че искам да покажа тези деца! Да ги снимам, да разкажа техните истории! За да знаят всички, че те не са страшни, че не са болни, че са обикновени, макар и не съвсем.“

Анна Йончева започва да организира срещи, на които децата със специфични потребности се запознават със свои връстници и се учат да общуват. При тези срещи обаче става ясно, че на детските площадки реално няма съоръжения, пригодени за деца в инвалидни колички. Това е и причината в началото на месец август да  бъде стартирана кампанията „Да играем ЗАЕДНО“. Целта й е , чрез събирането на средства да направи повече детски площадки достъпни, чрез монтирането на специална люлка -везна, пригодена за инвалидни колички / крайната цена на съоръжението с включен транспорт,монтаж и сертифициране е 4500лв./  Тази люлка дава възможност на децата със специфични потребности да играят заедно с връстниците си.

В инициативата се включват много частни и корпоративни дарители, с чиято помощ към края на януари 2020г.  са закупени общо 5 бр. Люлки!!! Две от тях вече са монтирани в гр. София и гр. Плевен. Предстои монтирането и на останалите три.
 
“ Главната ми цел е да покажа, че мястото на всички деца е на детската площадка!
Вярвам, че ЗАЕДНО можем да подарим щастливо детство, усмивки и нови приятелства на повече деца” Анна Йончева

Автор на фотопроекта “Различните” деца на България
и инициатор на кампанията “Да играем ЗАЕДНО”

Напишете ключова дума и натистенете enter

Вашата поръчка